Zdrowie

Ciasto marchewkowe jako zdrowy zamiennik

Żyjemy w czasach, gdzie dla wielu osób zdrowy styl życia jest priorytetem. Uprawianie sportu – basen, jogging, fitness to codzienność. Wielu inwestuje w trenerów personalnych, aby mieć pełną kontrolę nad własną formą. Ale sport to nie wszystko – podstawą fit życia jest przede wszystkim racjonalne odżywianie. Tutaj zdecydowanie ważną rolę odgrywają produkty bogate w witaminy i minerały, ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Żywność w wersji fit dla zgubienia kilogramów


Wiele osób wciąż zadaje sobie pytanie – jak efektywnie osiągnąć swój cel, jakim jest pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Często jest to dość problematyczne ze względu na wiele pokus stojących na naszej drodze do uzyskania wymarzonej sylwetki. Ale na szczęście da się temu zaradzić.

Zdrowe słodkości


Uwielbiasz desery? Niesamowitą przyjemność sprawia Ci delektowanie się ciastami czy tortami? Masz słabość do ciastek czy czekolady? Jest na to sposób! Przedstawiamy zdrowszą i mniej kaloryczną wersję ciasta marchewkowego, która sprawdzi się jako pyszny fit zamiennik. Należy do jednego z najpopularniejszych, zdrowych i wartościowych wypieków. Możemy traktować je jako przekąskę lub zjeść na śniadanie lub podwieczorek.

Ciasto marchewkowe – krok po kroku


Do stworzenia takiej słodyczy potrzebne będą :

– starta marchewka (400 g)

– płatki owsiane (150 g)

– jajka (4 sztuki)

– miód płynny (2 łyżki)

– oliwa (2 łyżki)

– proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

– mielony cynamon (1 łyżeczka)

– orzechy włoskie (70 g)

– suszona żurawina (70 g)

– serek homogenizowany, np. waniliowy (1 opakowanie)

– żelatyna wieprzowa (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania :

Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Płatki owsiane miksujemy w blenderze, blendujemy również orzechy i suszoną żurawinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, następnie je ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dokładamy żółtka i miksujemy dalej. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i bardzo delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę i miód, ciągle mieszając. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem – masę nadal mieszamy lub miksujemy – wedle uznania. Dodajemy do niej orzechy. Ciasto wlewamy do blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. Na ostatni ogień pójdzie zrobienie polewy. W tym celu do rondelka wlewamy 5 łyżek zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę i następnie podgrzewamy. Po zdjęciu z ognia mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka homogenizowanego dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do lodówki. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy i dekorujemy polewą oraz startą marchewką.

I…gotowe! Smacznego!